22 november 2017

Vandaag was het alweer de vierde en ook de laatste keer dat deze groep kinderen naar de peuteropstap kwam. Sinterklaas is weer in het land, dus hebben we gewerkt over Sinterklaas.

Eerst hebben we kleine pakjes door schoorstenen gegooid. De schoorstenen waren allemaal anders van formaat. In welke schoorsteen passen de meeste pakjes? Goed tellen dus.
 
                                                    
                                                                                                            Daarna hebben we in de kring een ander spelletje gedaan over Sinterklaas. De juf had allemaal kleine spulletjes         meegenomen. Nadat we deze eerst benoemd hadden, moesten de kinderen raden van wie de spulletjes waren, van Sint         of van Piet. Zo leerden we dat Sinterklaas geen muts, maar een mijter op zijn hoofd heeft.
 
    
        Ook de staf, het paard, het boek, de ring en de baard horen         bij  Sinterklaas. Piet had een zak, een cadeautje, een veer en een baret.         Het was een leuk spelletje. De kinderen wisten precies welke                                                              spulletjes bij wie hoorden.

Daarna kregen we aan de tafel limonade met kruidnootjes. Ook deze hebben we eerst geteld. We kunnen al heel goed tellen. Maar de kruidnootjes opeten kunnen we misschien nog beter!
Mmm… lekker!


        Na het drinken mochten we weer fijn spelen. De kinderen hebben fijn         gespeeld met de Playmobil, de klei en de sinterklaasboot. Ook hebben ze weer         lekkere "koekjes" gebakken voor de juffen.
 
        Dit was helaas de laatste keer dat de kinderen bij ons kwamen voor         de peuteropstap. We hebben het erg gezellig gehad met deze groep jongens         en meisjes en we hopen dat de kinderen ook genoten hebben.
 


Gelukkig zien we ze gauw terug als ze als 4 jarige echt bij ons op de Mariaschool komen. We wensen alle kinderen veel plezier toe in hun nieuwe groep.
 
Dag lieve Milou, Lilly, Amy, Eline, Ryan, Lucas en Aryan, veel succes op de Mariaschool!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 november 2017

 
        

        Vanochtend kwamen de kinderen weer gezellig binnen. Het was grappig om te zien dat de         kinderen  de eerste 10 minuten zelf invulden. Ze gingen spontaan springen en hinkelen in de         kring. Wat een gezellig groepje hebben we deze keer. Ze voelen zich al helemaal thuis op de         Mariaschool!


Nadat de kinderen uitverteld waren zijn we begonnen. We hebben een verhaal gekeken op het digibord. Elke kleutergroep heeft een digibord waar we filmpjes kunnen laten zien, spelletjes kunnen spelen en liedjes kunnen luisteren en zingen.
We hebben gekeken naar een digitaal prentenboek over de herfst. Een meisje ging met haar hondje door de regen en door de blaadjes in het bos wandelen. Aan het eind van het verhaal werden allemaal vragen gesteld om te kijken of de kinderen goed opgelet hadden. En dat hadden ze. Ze wisten alles goed na te vertellen. Knap!

Nadat we lekker wat gedronken hadden, mochten we weer fijn spelen. Het is goed om te zien dat de kinderen elkaar beter leren kennen. Ze beginnen al echt samen te spelen.
Vandaag hadden we de poppenhoek gesloten, zodat de kinderen ook de andere materialen konden ontdekken.
De grote auto's waren erg in trek, maar ook de klei, het poppenhuis en de kleine prinsessen-spulletjes  waren favoriet.
De kinderen hebben dus weer volop genoten deze ochtend.
 
Dit was alweer de derde keer dat de peuters kwamen. Helaas nog maar één keertje en dan gaan ze starten in groep 1. 
Volgende week gaan we het daarom extra gezellig maken en gaan we het natuurlijk ook hebben over Sinterklaas. We hebben er nu alweer zin in.

Tot volgende week allemaal!
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 november 2017
 
De peuters kwamen vandaag vrolijk binnen. Vorige keer was alles best nog wel spannend, maar vandaag leek het alsof de kinderen al veel vaker op de Mariaschool waren geweest. Al kletsend kwamen ze binnen en probeerden hun stoeltje met hun eigen naam te zoeken. De meesten wisten nog goed welke sticker bij hun naam stond, dus hun stoeltje was gauw gevonden.
 


In de kring had de juf  "Kletskous" meegenomen. Dit is een handpop die we gebruiken in de kring als we gezellig praten met elkaar. En de kinderen hadden toch veel te vertellen…!
 
Daarna liet de juf  "Sjoerd, de cijferwoerd" zien. Dit is ook een handpop. Deze helpt ons bij het tellen en het herkennen van de cijfers.
We hebben daarom in de kring een telspelletje gedaan met de kastanjes. Om de beurt mochten we aantal kastanjes uit de bak pakken en deze tellen. Zo hebben we het tellen t/m 10 geoefend.
 
Aan het eind van de kring hebben we ook nog een versje geleerd over een paddenstoel:
 
Kijk ik ben een paddenstoel,
Zien jullie mij goed?
Vijf witte stippeltjes staan er op mijn hoed.
Met mijn witte steeltje,
Sta ik in het mos.
Ben ik niet het mooiste
Van heel het kabouterbos?
 
Na de kring kregen we lekker limonade met een koekje. Daarna was het weer tijd om te spelen: De poppenhoek blijft favoriet, maar ook het andere speelgoed op school is erg leuk.
 
Nadat alles opgeruimd was, hebben we nog een paar liedjes gezongen. Ook het liedje van de helikopter. Eerst vloog die laag, maar de tweede keer vloog hij zo hoog dat we zelfs op onze stoel moesten gaan staan!Helaas ging de tijd veel te snel, maar ja, dat heb je als je het naar je zin hebt.
Gelukkig mogen we nog een paar keer komen. Volgende week slaan we een weekje over, maar over twee weken zien we elkaar weer.
 
Tot gauw!
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 oktober 2017


Vandaag zijn we weer met een nieuwe ronde begonnen van de peuteropstap. Vier keer komen de kinderen bij ons spelen om zo de overgang naar de basisschool te versoepelen. We hebben deze keer 7 kinderen.
De kinderen werden gezellig gebracht door hun vader, moeder of oma.
Best spannend zo'n eerste keer. De juf had onze namen op de stoeltjes geplakt en voor iedereen lag er een mooie welkomskaart.

 
In de kring hebben we ons eerst voorgesteld aan elkaar. Daarna hebben we een boek voorgelezen over de herfst.
De kinderen wisten al heel veel te vertellen over de herfst: de blaadjes vallen van de bomen, er zijn paddenstoelen, egels, eekhoorntjes en spinnen in het bos. Samen hebben we de pootjes van een spin geteld. Gelukkig niet van een echte, maar van een speelgoedspin die in de klas hing.
 
Ook hebben we een liedje geleerd over een spin:
De spin wiedewin, de spin wiedewin,
Die maakt een web, die maakt een web,
De spin wiedewin, de spin wiedewin,
Daar vangt hij vliegjes en mugjes in. Daarna hebben we lekker limonade gedronken en een koekje gegeten. Gezellig samen aan de grote groepstafel.
Na de limonade mochten we fijn spelen. We hebben in het keukentje van de poppenhoek gespeeld en ons verkleed als echte prinsessen.

Ook konden we puzzelen, kraaltjes op een kralenplank leggen, kleien en met het poppenhuis spelen. Wat is er veel te ontdekken op school.
 

De tijd ging veel te snel voorbij. In de gang stonden de mama's, papa's, oma's en opa's al op ons te wachten. Ze waren benieuwd naar onze verhalen.
 
Het was een hele gezellige ochtend vandaag. Tot volgende week allemaal!