Maandag 19 maart 2018
 
Eindelijk was het dan zover… om 9.45 uur mochten we ons melden op school. We stonden al te popelen met onze grote tassen en koffers. In de klassen heeft de andere kampleiding zich even voorgesteld en toen Romy K. en Maud ook binnen waren kon het FEEST beginnen…
Eerst langs de uitsmijters, daar werden onze tassen gecontroleerd en kregen we allemaal een feesthoedje uitgedeeld. Er werd dit jaar niet zoveel snoep in beslag genomen (voor de leiding??? Nee hoor! Iedereen heeft inmiddels alles alweer netjes teruggekregen...) Gauw hebben we allemaal een plekje gezocht in de bus en pap en mama nog een dikke knuffel gegeven, en toen was het tijd om te vertrekken… We zijn uitgezwaaid door heel veel ouders en alle andere kinderen van de Mariaschool. Wat zijn dat er véél!!!
De sfeer in de bus was gelijk gezellig: er werden veel kampliedjes ingezet. Zo verliep de reis lekker vlot en was de Kievit al snel in beeld.
Het klaarmaken van de bedden was een makkelijk karweitje. Maar wat is eigenlijk een hoeslaken? Als die binnenstebuiten was moest je héél je bed opnieuw opmaken (Senna), en "Heb ik die wel meegenomen? Geen idee!". Daarna was het lunchtijd. Buiten werden onze boterhammetjes van thuis lekker opgegeten. In het zonnetje uit de wind was het best nog lekker. Na de lunch zijn alle kampregels uitgelegd en konden we lekker even spelen op het grote veld bij het clubhuis.
Tijd voor het eerste échte spel: We speelden vier-op-een rij met wel heel bijzondere opdrachten! Schmink je gezicht met verf, een kruiwagenloop, een levende piramide maken, al je kleren verkeerd om aan doen, rechtdoor over het veld lopen na 20 rondjes draaien, doe raar met je haar, vrolijke nagels lakken, springen met een bal tussen je benen, met aan-elkaar-geknoopte-benen over het veld lopen, enz. Dat was wel lachen!!! Limonade, wat appel en nog even lekker spelen (en snoepjes eten voor een hele week) en toen startten we met het Zweedse renspel. Hierbij moesten we een opdracht verzinnen waar iedereen het antwoord op weet, met een a-b-c antwoord. Dat bleek nog best lastig, want wat was de hoofdstad van Noord-Holland ook alweer Luuk en Hyman? En wanneer was juf Marloes eigenlijk jarig? (We hebben nog voor haar gezongen in de bus!) Daarna hebben we alle opdrachten opgezocht en beantwoord en dat nog op tijd ook.
Weer even spelen en toen hebben we onze handen gewassen en zijn we aan tafel gegaan. Hier stond heerlijke tomatensoep voor ons klaar en pannenkoeken. Lekkere druifjes als toetje… we hebben gesmuld. Nu wel gezellig binnen, want buiten is het inmiddels behoorlijk koud geworden.
We trokken warme kleren aan en maakten ons klaar voor een spel in het bos. In drie groepen moesten we goudstukken naar de andere kant van het bos bezorgen, maar onderweg konden ze afgepakt worden, dus sluipen was de beste truc… helaas kregen we ook nog drie handicaps mee: we moesten onze donkere zonnebril opzetten, belletjes om de enkels binden of lichtstaafjes als armbandje om doen… daarmee werd het echt een stuk lastiger! In het begin vonden we het nog spannend, maar al snel werden de kinderen hier heel handig in! Het zijn écht goede smokkelaars dit jaar!
Zoals altijd telden we de kinderen door de poortjes voor ze het bos in en uit gingen, zo weten we zeker dat iedereen echt binnen is. Nog even wat limonade drinken en toen was het écht tijd om de verjaardag van juf Marloes te vieren. We hebben voor haar gezongen (met of zonder stem, die van juf Sandra is echt al helemaal verdwenen). Ze heeft ons allemaal getrakteerd op lekkere spekkies en ze is verrast met een gezellige beker met snoepjes er in.
Daarna vertrokken we weer in groepjes het bos in voor een lichtjestocht. Dat was best spannend, dus we mochten zelf groepjes maken. Overal in het bos stonden waterflesjes met breeklichtjes, en zo maakten we een heerlijke wandeling. Hier en daar vonden we nog een hoopje sneeuw en de waterflesjes waren na afloop bevroren… het is echt goed koud! Maar de kinderen hebben het geweldig gevonden. "Zo een coole tocht, met zo weinig middelen, echt knap!" haha…
Terug in het kamphuis had de keukenploeg heerlijk warme chocolamelk voor ons klaar staan en de kinderen hebben al snel de heerlijk warme douche gevonden. Wel raar dat er geen deur in de urinoir zit!? Ze hebben thuis geoefend om snel te douchen en we hebben daarover dan ook helemaal geen klachten ;-) Ze liggen al snel in hun slaapzakjes en de eersten vragen al snel of we willen ingrijpen, "want ze maken nog zo'n herrie!" Tsja, dat hoort er wel een beetje bij…
Om 24.00 uur werd er massaal afgeteld en werd Marise onder luid gejuich gefeliciteerd met haar verjaardag! Maar vlak daarna ging dan toch het licht uit en moest iedereen plat liggen en slapen.
Het was een geweldig leuke dag!
Groeten van de kinderen en de leiding

De foto's van maandag: Groep 8 kamp 2018->Maandag

Dinsdag 20 maart 2018

 
De nachtwacht had een rustige nacht vannacht: veel 'plassers', maar verder hebben de kinderen heerlijk geslapen!
Wel waren ze vroeg wakker: om 6.30 uur waren de eerste kinderen hun slaapzakjes al uit. Aan de tafels in de grote zaal hebben ze heerlijk samen wat spelletjes gedaan. Zo kon de leiding rustig ontbijten en daarna mochten de kinderen hun boterhammetjes smeren. Mmm, hele stapels gingen er doorheen! Ook hebben we gelijk lunchpakketjes klaargemaakt voor vanmiddag. Vandaag vieren we koningsdag en we zullen dan ook veel sportieve 'konings'spellen spelen. Daarom zijn alle kinderen vrolijk in het oranje verkleed. Wat ziet dat er gezellig uit! Ook het kamphuis hangt vol oranje slingers.
Na het ontbijt zingen we voor Marise (zij heeft van thuis een paar mooie helium-ballonnen gekregen, lief!) en hebben we weer even vrije tijd.
Daarna legt juf Hanneke het 'felicitatiespel' uit, want daar waren we gisteren niet eens aan toe gekomen. De kinderen moeten proberen iemand van een getrokken kaartje op een onbewaakt moment te feliciteren, maar daar mogen geen getuigen van zijn. Je bent echter vrij als je je feesthoedje op hebt. Het is dus handig om veel samen te spelen vanaf nu, óf je hoedje opzetten!!! Sommige kinderen besluiten dat ze met hoedje gaan slapen en douchen! Haha…
Dan moeten we ons verkleden voor het volgende spel: over onze kleding moeten we een regenpak aan en daaroverheen het witte oude shirt. We gaan het bos in om te paintballen. Elk team probeert de vlag van de tegenstander met spuitjes gevuld met verf te bekladden, maar zorg er wel voor dat je zelf niet geraakt wordt. Een spannend spel, met veel aanvallen, verdedigingen en vieze kleren, maar ook groene en bruine haren tot gevolg! Het was lange tijd redelijk gelijk, maar uiteindelijk heeft het team van juf Fanny toch echt gewonnen!
Daarna even wat drinken met versgebakken appelcake van juf Mary. Het rook al zó lekker in het kamphuis! Weer tijd voor vrij spel en hierna was het tijd voor de survival. In het bos liepen we van onderdeel naar onderdeel: buksschieten bij meester Henk, zelf een vuurtje maken bij meester Albert, een hut bouwen met takken bij juf Fanny, bij juf Sandra moesten we de catcrawl over een gespannen touw doen, bij Piet moesten we met een touwbrug over (of was het nou ín, Sanne B.??) een sloot. Zij hield er natte en héél koude voeten aan over! We zochten kippenproducten bij juf Mary en bij juf Hanneke moest je woorden doorseinen met behulp van twee vlaggen. Er werd flink gestreden om de beste plek, maar die moest toebedeeld worden aan het team van Daan van Gils, Tessa, Eline, Joyce, Joris, Myrthe, Milan, Radek en Marise. En dat was voor haar nog eens een mooi verjaardagscadeau! Zo klim je weer hoger op de ladder van het klassement, want we houden alle scores goed bij!
Lois en Danique moeten we in de gaten gaan houden, want zij kunnen nog wel gevaarlijk worden: als topschutters vielen ze goed op!
Toen was het tijd voor ons lunchpakketje. We eten weer binnen, want ondanks het zonnetje zijn we toch behoorlijk koud geworden buiten! Iedereen eet lekker zijn boterhammetjes op en er zijn ook nog warme pannenkoeken over van gisteren.
Meester Henk moet ons weer even verlaten, want er wacht in Pijnacker nog een klus op hem. Gelukkig komt hij vanavond weer terug.
Of we nog niet genoeg gerend hadden vandaag, gingen we door met de sportmiddag. We speelden partijtjes voetbal, trefbal, slagbal en blind lijnbal op het veld bij het kamphuis. Goed gedaan! En dat met die harde wind!
Marise trakteert, we krijgen allemaal wat lekkers en voor haar is er een leuk cadeautje (tevens aandenken) van de leiding. Ook liggen er behoorlijk wat verjaardagskaarten voor haar klaar. Ook veel andere kinderen krijgen post. Wat is dat fijn! De kinderen genieten van de lieve woorden van thuis!
Dan is er vrije tijd, voor sommigen een moment om even een spelletje te doen of te rusten, voor anderen een mooi moment om even lekker op het veld te voetballen. De jongens proberen de leiding en de meisjes in te maken, maar dankzij een eigen doelpunt van juf Fanny (met een omhaal!) in de eerste minuut!!!! is ze dit nog gelukt ook! Goed gedaan mannen!
Anne trekt haar eigen kies er uit, gisteren Mike, … wat is dat toch!?!? Ze krijgen een mooi "cadeautje" mee naar huis!
Ondertussen worden er weer veel kinderen gefeliciteerd met het felicitatiespel. Sommigen zijn hier echt heel goed in… er worden steeds meer kaartjes ingeleverd van kinderen die al gefeliciteerd zijn!) en dan is het etenstijd. We hebben heerlijk gesmuld van koninginnensoep vooraf (Wat zit daar in??? Een bouillon van Maxima???), een hoofdgerecht van een bal gehakt, aardappelpuree, boontjes, appelmoes, salade en een lekker toetje van vla met mandarijn. De kinderen hebben weer goed gegeten. Na zo'n dag in de buitenlucht gaat het er wel in! Sommigen schepten wel twee keer op!
Na een uurtje vrije tijd zijn we aan de knutsel gegaan. De kinderen hebben hun witte shirt omgetoverd tot geweldig mooi kampshirt. Een mooi aandenken, wat we misschien nog wel eens in de gymles gebruikt zullen zien… Ook gingen we nog met iets anders creatiefs aan de slag, maar wat vertellen we hier niet. Houd u de brievenbus maar in de gaten!!! (Het is bij ons vanavond overigens al een beetje Kerst, dat verklaart bij sommige kinderen misschien de inhoud van de verrassing….)
Juf Mary heeft ons geholpen met handlettering. Zij kan dat ontzettend mooi en weet ons leuke tips te geven!
U heeft het misschien niet verwacht, maar wij hebben begrepen dat de Goedheiligman hier in de buurt is. Daarom hebben we allemaal onze schoen gezet bij het haardvuur, waarbij we uiteraard luidkeels verschillende Sinterklaasliedjes zongen. En nu afwachten of wij deze nacht bezoek krijgen…
Natuurlijk gingen we ook nog het bos in, waar het inmiddels pikkedonker was. Daar speelden we het avondspel: De Dodende Straal. Hierbij moesten we diamanten smokkelen zonder geraakt te worden door een lichtstraal. De leiding lag met hun zaklampen achter elke boom op de loer leek het wel. We schrokken ons rot! Het was niet eng, maar wel een heel spannend spel. Maar smokkelen dat deze kinderen kunnen!!! Superstil slopen ze door het bos.
Uiteindelijk heeft het witte team met 132 diamanten gewonnen van het zwarte team, met 123 diamanten.
Van de keukenploeg kregen we nog lekkere thee of limonade. Mmmm.
Vanavond hielden we het niet zo lang vol als gisteren, rond 23.30 uur was bijna iedereen gedoucht en lagen we in bed. Welterusten!
 
Er wordt nog steeds hard gestreden om de hoogste plekken in het algemeen klassement. De eerste plaats wordt tot nu toe nog gedeeld door Daan van Gils en Tessa met 71 punten en de derde plaats is voor Luuk met 70 punten.
 
Groeten van Piet, Andy, Renny, juf Ellen, juf Mary, meester Albert, meester Henk, juf Marloes, juf Sandra, juf Fanny, juf Hanneke en 66 kinderen!!!!

De foto's van dinsdag: Groep 8 kamp 2018->Dinsdag

Woensdag 21 maart 2018

Vanmorgen bleven de kinderen wat langer in hun bedjes liggen. Rond 8.00 uur werd iedereen geroepen en hebben we in de grote zaal onder begeleiding van Dex, Daan v. G. en juf Fanny ochtendgymnastiek gedaan. Van gezellige dansjes tot wilde polonaises… de sfeer zat er goed in. Totdat…. we zowaar bezoek kregen van twee roetveegpieten en Sinterklaas (of was het Piet, lastige naamsverwarring!) met een galopperend paard en dweil als staf. Al strooiend met snoepgoed en kruidnoten liepen ze de zaal in en omdat alle kinderen zo'n mooie sinterklaasliedjes gezongen hebben en zo verschrikkelijk lief zijn, deelden de pieten ook nog cadeautjes uit!
Ook onze schoenen waren gevuld bij de open haard!
Na het ontbijt zijn we weer het bos in getrokken. Hier hebben we in twee teams Levend Stratego gespeeld. Er werd flink gestreden, hier en daar verdenken we de kinderen ervan om als een spion een beetje vals te hebben gespeeld, maar er zijn in elk geval veel slachtoffers gevallen! Het vinden van de vlag was echter een lastigere klus, dat duurde even. Kuba zag hem op het laatst wel liggen, maar toen hij door had dat hij dat moest melden was het andere team hem voor. Helaas! De eerste ronde werd gewonnen door het team van juf Marloes. Zo ook de tweede ronde. Dat levert weer veel punten op in het klassement.
Na een korte pauze hebben we spellen gespeeld op het veld. De wind is gaan liggen en nu en dan zien we de zon en zo is het al weer een stuk aangenamer. We spelen hier vier spellen: Belgisch voetbal (waarbij de doelen achterstevoren gedraaid staan), lijnbal met een hele grote bal, Kubb en een hindernisbaan. Er werd heel gezellig en sportief gespeeld. Daar moeten we deze kinderen echt een compliment voor geven, de sfeer is optimaal, de kinderen zijn sportief en spelen heel sociaal met elkaar!
Toen was het tijd voor de lunch. Onze lunchpakketjes werden tevoorschijn gehaald en juf Fanny heeft voor Vince een heerlijke boterham gesmeerd, want die is warempel gestolen!! Wij vermoeden dat we vrijdag nog iets onder de een of andere matras terug zullen vinden, en anders komt hij thuis vast tevoorschijn uit een tas, want de slaapzalen zijn inmiddels niet zo schoon meer als op maandag… Sommige meisjes willen graag dat je je schoenen uit doet voordat je in hun slaapzaal komt, maar dat blijkt een kansloze actie.
Nu heeft juf Fanny een leuk spel voor ons: duwen en trekken. We werden verdeeld in vier groepen. De bedoeling was dat we bij een vak van een tegenstander de strandbal op de grond sloegen. Lukte dat dan kregen we 20 sec. om met duwen en trekken zoveel mogelijk kinderen naar ons vak te krijgen. Wat werden we hier fanatiek van en wat konden we elkaar goed beschermen zeg. Sommige groepen maakten een grote hoop met elkaar. En wat een stoere kinderen hebben we toch, want het ging er soms best hard aan toe. 
Terwijl we dat aan het spelen zijn komt er een delegatie van meesters en juffen van school op visite. Wat gezellig!!! Meester Ton, juf Coby, juf Jeannette, juf Marlies en juf Petra en juf Carola… Ze hebben allemaal de tijd genomen om ons te bezoeken! De kinderen laten ze trots het terrein zien en  vertellen honderduit. Knuffels van broertjes en zusjes worden doorgegeven.
De visite krijgt eerst een kopje koffie met zelfgemaakte appelcake van juf Mary en daarna worden de kinderen in 8 teams verdeeld en spelen we op het veld levend tafelvoetbal. Met de enkels in fietsbanden vastgepind in het speelveld hebben de teams tegen elkaar gespeeld. Er is goed aangemoedigd en het was erg spannend. Uiteindelijk was de halve finale tussen het team van juf Petra en het team van juf Coby. De winnaars hiervan mochten de finale tegen de leiding spelen. Die eer was voor het team van juf Petra: Hyman, Jens, Radek, Pim, Bente, Ava, Finn en Fleur.
Onder aanmoediging van alle enthousiaste supporters en hooligans heeft de leiding ze toch ingemaakt met 4-1. 
Inmiddels kringelden er steeds meer lekkere walmen het veld op: de barbecue is klaargezet. Er was voor iedereen een hamburger, saté, broodje knakworst, stokbrood met kruidenboter, salades, sauzen, komkommer, paprika, augurk en tomaat, frisdrank… teveel om op te noemen! Weer smullen! Een ijsje toe maakte de maaltijd compleet.
Sommige kinderen konden we ook weer blij maken met een kaart van thuis. Altijd blije gezichten!
Zo was er ook een hele grote KERSTkaart voor de leiding. Wat leuk! (Bedankt alle ouders!)
Om het eten lekker even te laten zakken sprong juf Fanny weer achter de draaitafel, nou dan weet je het wel! Het werd FEEST! De kinderen hebben gezongen en gesprongen! Gelukkig hebben we hier geen buren ;-). De meeste stemmen zijn door het harde zingen inmiddels een stuk zachter geworden. We hopen dat de kinderen nog een beetje stem overhouden om vrijdag thuis alle leuke verhalen te vertellen.
Tsja, en toen was het zover… Na Sinterklaas komt… KERST!
We moesten ons klaarmaken voor het Grote Kerstgala. Veel kinderen hebben hier al weken naar uitgekeken. De kinderen tutten zich helemaal op en trokken de mooiste kleren aan.
Rond 20.30 uur mochten de kinderen in koppels de feestzaal in, die inmiddels al helemaal in kerstsfeer was gebracht. Er stonden versierde kerstbomen, er waren lichtjes opgehangen en alle juffen en meesters waren verkleed als kerstman. Onder de kerstboom werden ze gefotografeerd door een fotograaf die wij nog kennen als persfotograaf van Story, Privé of, … wat was het ook alweer?
Bij binnenkomst in ons kerstcasino kregen we een stapeltje geld, waarmee we konden gokken en proberen met een grotere stapel geld te eindigen. Ze konden het geld samen of alleen uitgeven bij verschillende gokspelletjes:
Paardenrace bij juf Sandra
Een soort bierpong bij Piet
Darten bij meester Henk
BlackJack bij meester Ton
Fruitautomaat bij juf Mary, juf Hanneke, juf Carola en juf Petra
Roulette bij juf Coby
"Raad eens hoeveel steentjes ik heb" bij juf Fanny
Dobbelen bij juf Andy en juf Marloes
Ondertussen werden we door gastvrouwen Renny en Ellen bediend met lekkere snoepjes en frisdrank.
De kinderen waren heel fanatiek en er werd tactisch op alle spellen ingezet. Aan het eind van de avond mocht al het geld geteld worden en kwamen Sanne v.d. M. en Yara als winnaars uit de bus. Zij hadden samen een recordbedrag opgehaald (wel €297 euro!!!), voornamelijk met de fruitmachine (juf Mary vond ze gokverslaafd ;-). Ze bleven maar geld inzetten). Zij hadden het meeste geld verdiend vanavond en wonnen hiermee een VIP-behandeling. Ze kregen een roze boa en een diamanten kroontje op. Ze werden even weggevoerd, terwijl de rest van de groep een erehaag maakte met een heerlijke cocktail. Toen was het aftellen geblazen tot 'twaalf uur' zodat we Oud en Nieuw konden vieren en de dames konden feliciteren.
Rond het knapperende haardvuur (vuurwerk!) gingen we kampliedjes zingen. Voor wie wilden werden daarna spookverhalen verteld door juf Fanny, juf Marloes, Lukas, Finn en Dex.
Sommige kinderen zochten lekker hun bedje op. De rest deed nog spelletjes, gingen lezen of lekker kletsen. Omdat iedereen erg moe is zochten we vandaag rond twaalf uur onze bedjes op. 
Rond half een was het stil op de slaapzalen.

Groeten vanuit Esbeek!

De foto's van woensdag: Groep 8 kamp 2018->Woensdag

Donderdag 22 maart 2018

Vannacht hebben de kinderen heerlijk geslapen. Ze lagen in zo'n diepe rust, dat we ze zelfs om 8.15 uur hebben moeten wakker maken, want alles sliep nog!!!
Met de muziek van Happy New Year was iedereen zó wakker. De kinderen hadden nu anderhalf uur om lekker te ontbijten, een lunchpakketje klaar te maken (met een pakje sap erbij), aankleden en hun zwemspullen te pakken.
De bus was er lekker op tijd, rond 10 uur konden we vertrekken. In Bladel was de eerste stop. Hier konden de kinderen hun zakgeld uitgeven aan snoep (dat hebben ze de hele week nog niet gehad… haha!) en souvenirtjes voor thuis. Ook kregen de kinderen in groepjes geld mee, waarvan ze iets toepasselijks moesten kopen voor de leiding die vrijwillig in hun vrije dagen met de kinderen op pad wilden. Dat hebben ze wel verdiend! Morgen bieden we het ze aan. Een soort BigBazar-feestwinkel is compleet leeggekocht, de mevrouw van de winkel was gelijk wakker toen er zo'n 50 kinderen in één keer voor de toonbank stonden!
Iedereen was na een uurtje weer netjes op tijd bij de bus. We konden op weg naar het zwembad van het Vennenbos, waar we heerlijk de hele middag hebben gespeeld en gezwommen. Het is een groot subtropisch zwembad met glijbanen, golfslagbad, buitenbad, en een wildwaterbaan. Genoeg zwemplezier!
Juf Marloes nam een groep kinderen mee naar een strandje bij een bosven en vertelde dat ze hier hun handdoekje konden uitrollen, want hier zouden we de nieuwjaarsduik gaan doen. Wat hebben we toch een lieve kinderen, want Misha, Tim, Anne, Danique en nog een paar begonnen gelijk hun tas uit te pakken… tsja, als juf Marloes het zegt, dan luisteren we wel!
Thom schrok zich ineens te pletter toen hij er achter kwam dat hij geen zwembroek had mee genomen. Samen met Andy is hij er één gaan uitzoeken in het winkeltje, maar tijdens het passen kwam hij met het schaamrood op zijn gezicht er achter dat hij hem vanmorgen al onder zijn kleding had aan gedaan… dáár was hij dus! We zijn na de laatste korte nachten niet zo scherp meer, haha!
Iedereen at ondertussen zijn lunchpakketje op of begon aan de nieuwe snoep-, koek- of chipsvoorraad. Ook de nodige snack-bestellingen bij de snackbar zijn verorberd. Iedereen heeft zich heerlijk vermaakt en de tijd vloog voorbij!
Rond half vier zijn we ons gaan douchen (dat hoeven we vanavond niet meer te doen…) en omkleden. We kregen nog een heerlijk softijsje van de leiding en wandelden door het park terug naar de bus. Onderweg kwamen we hele schattige eekhoorntjes tegen! En tractoren vanuit de bus, blijkbaar zien onze kinderen die bij ons niet zo vaak?!? Ze waren erg onder de indruk. Haha…
Teruggekomen bij de Kievit hadden we vrije tijd om lekker te spelen of te chillen.
Rond half zeven kwam er een heuse patatkraam het terrein oprijden. Hier werd voor alle kinderen ter plekke een verse portie patat gebakken en een snack. Dat was weer smullen!
Na het eten konden we ons voorbereiden op de Bonte Avond en de leiding kon de zaal klaarzetten. 
Vanavond vieren we CARNAVAL, dus de kinderen konden hun feestkleding aan.
Eerst kregen we een optreden van Romy M., Marise, Daan, Dex, Bente, Maddy. Zij dansten op het nummer Vroom… nou hun rijbewijs is binnen hoor! Ze kregen de hele zaal mee!
Daarna hadden Anne, Myrthe, Danique en Nadien een geweldige quiz voorbereid waarbij er lastige vragen werden gesteld aan de meesters en juffen. Hoe goed kennen zij hun school? Hoeveel bomen staan er op het schoolplein, hoeveel kinderen in de groepen 3… oeh, wat lastig. Meester Albert had de meeste punten, hij kreeg een mooie medaille. Maar voor de verliezer: juf Fanny was er een extra opdracht: zij mocht twee vlechten maken in het haar van Emma v. Y. Wij vonden deze rollen goed verdeeld. Super leuk gedaan jongens en meiden! Mede hiermee zat de sfeer er al snel in!
Toen speelden we nog een groot Bonte-avondspel onder de enthousiaste presentatieleiding van juf Fanny waarbij we in vier teams liedjes met een bepaald thema moesten raden n.a.v. muziekfragmenten. En in de tweede ronde was er de danswedstrijd: welk team heeft de leukste, spannendste, moeilijkste, gezelligste, meest bijzondere, origineelste, … dans! De punten vlogen om onze oren! Zelf kinderen die normaal niet zo van het dansen zijn, blijken echt soepele heupen te hebben hoor! Mike als knalgele broedkip moet de temperatuur van een broedkast goed gevoeld hebben… Dieprode wangen kregen we ervan! Het was echt super spannend, uiteindelijk won het team van juf Ellen met 62 punten, op de voet gevolgd door het team van juf Mary met 60 punten. 55 punten waren voor het team van juf Marloes, maar ook meester Albert wist met zijn team nog wel 51 punten te scoren…. Hierna was het dansen en konden de stemmen (als die nog geluid maken) weg gezongen worden op super gezellige feest/discomuziek. De kinderen hadden hier erg naar uitgekeken. Het was echt tot het laatst één groot feest. Sommige kinderen pakten hun Donald Duckie en zaten midden in de zaal lekker te lezen, anderen dansten tot het eind… Dat duurde best lang, maar om 23.30 uur was het dan toch zover… Het is echt de hoogste tijd om ons bedje in te kruipen. Na het laatste nummer gingen we de slaapzalen in. Na een dagje zwemmen hoefden we niet te douchen, maar konden we zó onze lekkere slaapzakken in voor alweer het laatste nachtje.

Tot morgen!!!

De foto's van donderdag: Groep 8 kamp 2018->Donderdag

Vrijdag 23 maart 2018

Na een heerlijk rustig nachtje was het weer een rustige ochtend. De kinderen waren nog in diepe slaap, dus we hebben besloten met een luid Lang-zullen-ze-leven de jarige Anne en Mike wakker te zingen. Zo is ook deze laatste dag op het kamp als een feestdag begonnen. 
In de eetzaal aten we ons laatste ontbijtje. Alles werd opgemaakt: melk, brood, beschuitjes en pasta. Rond half tien kregen de kinderen de opdracht om zich aan te kleden en alle tassen weer in te pakken. Dat bleek een lastige klus, want onze tassen zijn deze week gekrompen!
Gelukkig hadden veel ouders de spullen van de kinderen goed gemerkt, dus waren er weinig gevonden voorwerpen dit jaar. Bedankt! (Wat er tóch nog over is ligt nog één week bij de groepen acht in de plusklas. Meld het ook even als u thuis iets vindt wat niet van u is, want er zijn nog wel wat spullen kwijt.)
Als alles ingepakt was, mochten we het gelijk buiten zetten en kon de leiding vegen en schoonmaken.
Na nog even spelen op het veld was het een mooi moment om het Felicitatie-spel af te sluiten. Er waren niet zoveel kinderen over, dus de kinderen hebben erg goed hun best gedaan deze week. 
We hebben met elkaar nog wat potjes voetbal gespeeld op het veld, waar het vandaag door de wind weer best koud was. Na het eerste doelpunt van de meisjes (1-0) tegen de jongens besloot juf Marloes dat dit een mooi moment was om te stoppen, maar helaas! De jongens hebben uiteindelijk deze strijd toch gewonnen. Na nog een spelletje tikkertje hebben we de leiding bedankt. De kinderen hebben mooie cadeautjes uitgekozen om de mensen te bedanken die hun vrije tijd met ons wilden doorbrengen. Dankzij hun is het een fantastische week geweest. Echt TOP!!!
Daarna vierden we de verjaardag van Anne en Mike. Mike heeft ons zelfs nog verwend met een traktatie! Beide feestvarkens kregen van de kampleiding een beker met snoepjes als cadeautje.
Snel daarna arriveerde de bus al die ons helaas weer terug ging brengen naar Pijnacker. Rond kwart over één, mooi op tijd, kwamen we op school aan. Hier stonden gelukkig bijna alle ouders ons op te wachten en de kinderen vielen ze moe, maar voldaan in de armen.
Op het podium vertelde juf Hanneke aan de ouders wat we allemaal meegemaakt hebben. Wát een verhalen! De kinderen zaten er met kleine oogjes en bleke gezichtjes naar te luisteren. Wat zijn ze stil! (de stemmen liggen nog in Esbeek)
Tot ze eindelijk naar huis mochten: klaar om uit te slapen en op een later moment al onze avonturen te vertellen. We zijn moe, maar wat hebben we genoten!

Namens alle leiding: Kinderen, bedankt voor de super-toffe kampweek! We hebben (van jullie) genoten! Jullie waren TOP!!!