Welkom op de site van groep 8S


 

Welkom op de groepspagina van groep 8S. Dit schooljaar is het laatste jaar op de Mariaschool. Naast de lessen, weektaken en toetsen die we gaan maken, gaan we natuurlijk VO-scholen bezoeken, op kamp en een musical instuderen. We gaan er een gezellig en leerzaam jaar van maken!De foto's van groep 8 zijn te vinden op:
https://picasaweb.google.com/111379907207126153468

We hebben ook een eigen yurls-pagina:
mariaschoolpijnackergroep8.yurls.nl

We gymen op:
woensdag van 10.00 tot 10.45 uur
vrijdag van 11.30 tot 12.15 uur. 's Middags beginnen de kinderen om 13.30 uur.

        

Huiswerk:

do. 14 juni  pw staatsinrichting
ma. 25 juni pw geschiedenis 'Twee keer oorlog'


Belangrijke data:
vr. 22 jun.     Fancy Fair
wo. 27 jun.   Fort Hoek van Holland
wo. 4 juli        rapport
vr. 6 jul.          musical
ma. 9 juli        grote tas mee
di. 10 juli        schoonmaakspullen mee

    Verslagen:
Het Stanislas College
 Dinsdagmorgen gingen de drie groepen 8 gezamenlijk op de fiets naar het Stanislas College. Met 66 kinderen was het een grote rij. We waren snel op de bestemming (Het Stanislas College). Sommige kinderen dachten gelijk dat dit geen school zou worden voor hen, maar sommige kinderen zagen het wel zitten om er naar school te gaan. Het was erg druk toen we in de aula aankwamen want de school zelf had gewoon een normale schooldag. Even later begonnen we met de rondleiding door 2 leerkrachten. De groep van 66 kinderen was al in tweeën gedeeld. De ene groep ging een drama les volgen en de andere groep kreeg een rondleiding door de school. De drama les had superleuke opdrachten bijvoorbeeld: Een kort en krachtige opwarming en daarna gevolgd door een pose van een krantenkop nadoen. De andere groep ging langs de kluisjes en zijn er achter gekomen dat het gebouw de vorm van een grote E had en het gebouw was ook erg groot. Het was eigenlijk best snel ten einde dus kregen we een tas en een folder in het tasje. We gingen toen weer gezamenlijk terug.
 Weetjes

 • Op dit moment heeft het Stanislas College 1290 kinderen
 • Brugklassers kunnen vanaf 08:30 tot 15:30 uur aanwezig zijn.
 • Je hebt als kind lesuren van 45 minuten.
 • Je kunt extra hulp krijgen van leerkrachten.
Joris en Roos

Bezoek Stanislas 
Dinsdag gingen we naar het Stanislas. Een school in Pijnacker; lekker dichtbij voor de meeste kinderen. We fietsten eerst van school naar het Stanislas. Toen we aankwamen parkeerden wij onze fietsen in de fietsenstalling. We werden al verwacht door de mensen van het Stanislas. We moesten nog even wachten tot dat de andere kinderen van een andere school weg waren. Daarna werden de groepen gesplitst. De ene helft ging mee naar drama en de andere helft kreeg een rondleiding door het hele gebouw. We gaan met ons groepje als eerst naar drama. Daar hadden we eerst een uitleg over drama en daarna gingen we zelf spelen. De juf/docent zei een zin. Bijv. dat je elkaar na 50 jaar weer ziet. Dan moesten de kinderen binnen 10 sec gaan staan hoe je dan zou reageren. Als de juf/docent je aantikte moest je zeggen wat als eerst in je op kwam. Soms kreeg je hele rare zinnen. Na drama kregen we een rondleiding door de school. We gingen niet overal naartoe maar wel bijna het hele gebouw. Op het Stanislas hebben ze aparte gangen voor iedere leeftijdscategorie. We gingen bijv. ook naar klassen waar je iets met je handen kon doen en we gingen ook nog naar het lab. Daar kon je allemaal proefjes uitvoeren. Dat mochten wij helaas niet doen. Maar we vonden dat wel heel cool. Ze hadden daar ook telefoontasjes. Daar die je je telefoon in als in als je daar in die klas les hebt. Nadat we de rondleiding hadden gehad gingen we onze jassen aan trekken. En daarna pakten we onze fietsen en gingen we naar huis/school.  

Bart en Max

Erasmus college
Donderdag 11 januari gingen wij naar het Erasmuscollege Zoetermeer. In het begin leek het een beetje op een kantoor, maar toen we daar echt binnen waren bij de lokalen leek het weer op een school. We gingen eerst naar een kleine theaterzaal en daar kregen we uitleg over middelbare scholen en over dalton onderwijs. Ze werken op deze school met sport, technische dingen, kunst en toneel. Toen liepen we met z’n allen richting het grote theaterzaal en onderweg zagen we allemaal grappige tekeningen van alle docenten. In de theaterzaal moesten we op de tribune gaan zitten. We zagen een heel mooi ‘wilde westen’ decor, want die weken gingen alle docenten een toneelstuk spelen voor de leerlingen. Daarna werden we in groepen verdeeld en kregen we een rondleiding door bijna heel de school. Toen we daarmee klaar waren moesten we naar een lokaal waar een docent was en vier leerlingen van die school. We kregen wat te eten en te drinken. Daarna mocht je een vak kiezen dat je wou maken (met tweetallen of drietallen). Als je een vraag had of het af had moesten een van de vier kinderen je helpen of aftekenen. Toen we klaar waren gingen we nog bij de kluisjes kijken. Je moet daarvoor een kaartje hebben en dat scan je erop. De kluisjes zijn ook doorzichtig dat vonden wij wel wat minder. Daarna gingen we weer naar school.
 
Sofie: ik vond deze school erg leuk omdat ze er veel met sport doen en ik sport graag. Ik vond het wel jammer want ze hadden niet echt veel zit plek in de aula. En het was best ver fietsen.
Tessa: ik vond het wel een leuke school met veel gymzalen en ze doen veel met sport. Ze hadden wel als je van les moest wisselen moest je echt ver lopen. En ik vond het erg ver fietsen.

Tessa en Sofie

Het Picasso Lyceum
 Alle kinderen gingen naar Het Picasso Lyceum op de fiets. Alleen helaas stormde het enorm hard. De meeste kinderen vonden het erg jammer dat het stormde. Toen we uiteindelijk op de bestemming aankwamen was iedereen helemaal nat geregend door de storm. We gingen met de drie groepen acht naar binnen, onze groep ging met Senn en Robin. Het eerste wat we kregen was een grote intro over de school en de sfeer die er hangt. Daarna werd het vervolgd door een paar lessen. De allereerste les die we kregen was Mens en Maatschappij. De volgende les was wiskunde, dat was wel leuk. Het werd vervolgd met een lesje Nederlands. Uiteindelijk gingen we terug naar de Mariaschool.
Weetjes: 
 • Het Picasso Lyceum werkt met onderwijs op maat, dat betekent dat je wiskunde bijvoorbeeld op HAVO doet en Nederlands op VWO kan doen.
 • Ze werken ook met computers en niet zo veel in de boeken.
 • Stel je hebt dyslexie dan kan je vragen aan je mentor of je kurzweil zou mogen en kunnen gebruiken, als je natuurlijk geïnteresseerd bent.
 • Aan het begin van het schooljaar nemen ze een toets af om te kijken of je dyslexie hebt of niet.  

  Meningen
 • Max: Hij vond het op zich een leuke school maar de leraren wat minder en het is geen goeie school voor hem.
 • Tim: Hij vond de sfeer niet zo bij hem passen en de indeling vond hij wat beter kunnen.
 • Jens: Hij vond de sfeer erg fijn. Hij vind het fijn dat ze met een laptop werken.
 • Joris: Hij vond het een leuke en gezellige school.
 • Misha: Hij vond het een gezellige school omdat hij de sfeer fijn vond. Hij vond de leraren wat minder.
 • Sofie: Zij vond het geen school die bij haar paste.
Joris en Jens

Fotomuseum
 Donderdag 21 september gingen wij naar het fotomuseum.
Toen we daar aankwamen werden we in twee groepen gesplitst. De ene groep ging eerst foto’s maken en de andere groep ging eerst foto’s bekijken. Bij de groep die foto’s ging maken waren er leuke ideeën. Je moest ook voor de opdrachten liggend een foto maken of juist van bovenaf. Of je deed het op een wat donkere plek, want de camera stond op zwart wit. Het waren hele leuke foto’s bijvoorbeeld dat je een foto maakt als iemand springt of van de onderkant. Daarna gingen we kijken welke foto het meest bijzonder was van jouw eigen groepje. Toen gingen we met de andere helft van de klas wisselen. Wij gingen naar foto’s kijken van een fotograaf die mensen fotografeert. We kregen allemaal een kaartje waar iets over foto’s op stond. Dat moesten wij bij de goede foto neerleggen. Daarna gingen we naar een foto kijken en je moest opschrijven wat je allemaal zag. Toen we klaar waren gingen we weer terug naar school. de volgende dag op school ging je met je tweetal vier foto’s uitzoeken die je het leukste vond.
Wij vonden het fotomuseum erg leuk en interessant.
Gemaakt door : Tessa en Yara groep 8S  

Tais teng
Op 28-9- 2017 kwam Tais Teng naar de Mariaschool. Hij vertelde dat hij heel goed kon tekenen en dat kon je goed zien. Wat een coole tekeningen maakt hij toch, eerst liet hij een paar boeken van zichzelf zien. Daarna ging hij vragen beantwoorden zoals: Heeft u wel eens een prijs gewonnen?  Waar haalt u uw inspiratie vandaan? Wat is uw lievelingsboek van wat u ooit heeft geschreven? Hoe lang doet u over een boek? Waarom bent u zo van de griezels? Iedereen was nieuwsgierig naar Tais Teng. Daarna ging hij een heks, een draak en een konijn tekenen. Het was jammer dat Tais Teng maar een uurtje kwam dus na het tekenen moesten we stoppen en weer terug naar de klas. Sommigen bleven nog om een handtekening te vragen. Maar de meesten niet. Volgens mij was hij wel zenuwachtig want hij praatte soms wel een beetje snel en veel. Maar een ding is duidelijk Tais Teng is een super leuke schrijver.

Weetjes over Tais Teng:
Tais Teng heeft 120 boeken geschreven.
Tais Teng hield veel van nachtmerries, daar kon hij inspiratie uit halen.
Tais Teng is in Den Haag geboren.
Tais Teng  houdt niet alleen van schrijven, maar ook van beeldhouden.
Tais Teng vond handarbeid en tekenen de leukste vakken op school en Nederlands het stomste.
 Tais Teng heeft een zoon en een dochter. De zoon schrijft dingen voor een reisgids en de dochter schrijft liedjes. Dus hij is niet de enige thuis die schrijft.
Roos en Lois